2024.04.17.
FelnőttHírek

Következő ellenfelünk: Nyíregyháza Spartacus FC

A nyíregyházi labdarúgás története 1928-ban kezdődött, hiszen ebben az évben alakult meg a Nyíregyházi Vasutas Sport Club. A megalakulás után szépen fejlődtek a labdarúgók eredményei. A 30-as évek végén a megye legjobbjai közé tartoztak. 1940-ben kiharcolták a feljutást az NB III-ba. A klub focipályája és sporttelepe a MÁV Igazgatóság anyagi támogatásával 1934-35-ben épült meg. A csapat 1945. után változó sikerrel, főleg a megyei bajnokságban, vagy az NB III-ban szerepelt, de voltak jó éveik az NB II-ben is. A minőségi változás 1977-ben következett be, amikor az NYVSC és a Nyíregyháza Spartacus Petőfi fuzionált. A két klub egyesülésének első leglátványosabb sikerét pont a labdarúgók érték el, mikor feljutottak az élvonalba, hiszen Temesvári Miklós vezetésével 1980-ban, a másodosztályban bajnok lett a csapat. Ezt követően négy évet töltött a gárda az élvonalban. Ezt követően ismét a másodosztályban folytatták a küzdelmeket a nyíregyházi labdarúgók. Ez alól csak az 1992-1993-as bajnokság a kivétel, de akkor tiszavirág életű volt az élvonalbeli szereplés.

A labdarúgó szakosztály ebben az időszakban önállósodott, és Nyírség Spartacus néven új klub alakult. 1998-ban a csapat Őze Tibor edző vezetésével ismét bajnok lett, és két sikeres szezont és egy sikertelent töltött az NB I-ben.

Nyíregyháza Spartacus

A Nyírség Spartacus 2000 őszén esett ki az NB I.-ből. Az állandó anyagi gondok 2003 nyarára már megoldhatatlanná váltak, a klubot működtető gazdasági társaság jogutód nélkül megszűnt.

A Nyíregyháza Kertváros FC ekkor 2003 nyarán költözött a stadionba, és nevet változtatott.

Nyíregyháza Spartacus Football Club elnevezés két dolgot jelzett.  A Spartacus elnevezéssel az egyesület tulajdonosai és tagjai tudatosan vállalták a Szpari hagyományok ápolását, és átvételét. Ezért lett ettől kezdve a klub színe a piros-kék, amelyet az 1977-es fúzió óta használt Spartacus.  A Spartacus 2004-ben felkérésre indulhatott az élvonalban. Ekkor kiderült, hogy a jó szerepléshez hiányzott az a tapasztalat, amelyet a feljutást jelentő bajnoki cím kivívása jelent, és kiesett a csapat. 2007-ben Gálhidi György vezetésével újra sikerült megszereznie a bajnoki címet a Szparinak az NB II. Keleti csoportjában, méghozzá nagy küzdelemben, a nagy múltú Fradi előtt. Ezután három évet töltött az élvonalban a Spartacus, majd ismételten az NB II-ben folytatta.

A 2010/11-es bajnokságban remek őszt produkált a Brekk János irányította együttes, hiszen az őszi szezon zárásakor hét ponttal állt a mezőny másodikja, a Mezőkövesd előtt, ráadásul az utolsó hét meccsen gólt sem kapva huszonegy pontot szerzett. A tavasszal elúszott az elsőség, a békéscsabai kisiklást még jóvá tehette volna azzal a Szpari, ha nyolcezer néző előtt hazai pályán legyőzi a fő és ősi riválist, ehelyett a DVTK 3–2-re nyert a Városi Stadionban, és gyakorlatilag eldöntötte a bajnoki cím sorsát. A csapat még az ezüstérmet is elvesztette a zárófordulóban elszenvedett kazincbarcikai vereséggel. A bajnokság végén pedig szétszéledt a csapat, Sziky Gyula tulajdonos helyébe Faragó Attila, a fővárosi Híd Akvizíciós Zrt. első embere került.

A 2011/12-es bajnoki esztendő első felvonása sötét fejezetként íródott be a Nyíregyháza Spartacus történetébe.  A labdarúgók egy edzés helyett demonstrációval próbálták meg felhívni a figyelmet a helyzetre, ami nem változott. Így aztán az őszi szezont követően, a csapat mindössze tizenhat ponttal az NB II. Keleti-csoportjának a tizenkettedik helyén várta a folytatást. Aztán kiderült, hogy a bajnoki szünetben nem csak jó pár játékos távozott, hanem Gálhidi György edző is. A tavaszt aztán végül Brekk János vezérletével vészelte át a csapat és remek tavaszi szezont (26 pontot szerezve) produkálva a hetedik helyen zárta a bajnokságot.

A klub történetének legújabb sikereket hozó fejezete 2012 júniusban kezdődött.  Az új bajnoki szezont tehát új alapokon kezdhette meg az együttes. A klubot működtető gazdasági társaságnak Révész Bálint lett a tulajdonosa, míg a szakmai munkát Brekk János irányította. Több egykori Szpari játékos tért vissza a klubhoz, és az őszi szezonban a legnagyobb siker a magyar bajnok DVSC-TEVA hazai pályán történő legyőzése volt a Magyar Kupában, miután a Spartacus a Kecskemét és az Eger személyében már két NB-I-es klubot búcsúztatott a sorozatból. A bajnokság minden eddiginél szorosabban alakult, hiszen a szezon után az átszervezés miatt mindössze az első öt helyezett maradhatott automatikusan az összevont NB-II-ben. Tavaszra több egykori válogatott játékost is igazolt a klub, ám a második fordulóban elszenvedett vereség után Brekk János lemondott. Helyét vezetőedzőként Lucsánszky Tamás vette át, akinek irányításával a Szpari végül az ötödik helyen zárta a bajnokságot, és kiharcolta tagságát a 2013-ban kezdődött összevont NB-II-ben. A 2013/2014-es szezon előtt alaposan kicserélődött a keret. Zömében fiatal, tehetséges labdarúgók érkeztek a csapathoz, Sándor István pedig visszatért Nyíregyházára, és szakmai igazgató lett. A vezetés a csapatépítést tűzte ki célul, de az együttes sorban nyerte a mérkőzéseket, és őszi bajnok lett. Tavasszal is jól rajtolt a Szpari és meggyőző fölénnyel vezette a bajnokságot. Végül 66 pontot szerezve megnyerte a 2013/2014-es szezont, és feljutott az NB-I-be. Itt Csábi József irányításával kezdte a 2014/2015-ös szezont, majd októberben Mátyus János vette át az együttes irányítását. Télen alaposan megváltozott a játékoskeret, és az újjáépített csapat magabiztosan harcolta ki az élvonalban maradást, és a 12. helyen végzett az NB-I-ben. Az MLSZ azonban arra hivatkozva, hogy a csapat nem teljesítette a licenckövetelményeket, nem engedélyezte az indulást az élvonalban, és a Spartacust az NB-III-ba száműzte.

Hiába a harmadik vonal, Révész Bálint tulajdonos, Mátyus János vezetőedző, és a keret egy része is maradt a csapat mellett. A 2015/2016-os szezonban sokáig nem talált legyőzőre a Nyíregyháza, és úgy lett őszi bajnok, hogy mindössze egy vereséget szenvedett. A csapat a bajnokság végén az első helyen végzett, és feljutott az NB-II-be, ahol a 2016/2017-es szezonban a 12. helyen végzett.

2017. nyara sok változást hozott a klub életében. Új szakmai stáb és új vezetás érkezett. Ismét Lucsánszky Tamás vette át a szakmai munka irányítását, és a Bozsik Akadémia utánpótlás együttesei is a Spartacushoz kerültek. A 2017/2018-as idény őszén a csapat 34 pontot szerzett és a negyedik helyen zárta a szezont. Tavasszal is az élmezőnyhöz tartozott az együttes, a feljutásért folyó harcba azonban nem tudott beleszólni. Lucsánszky Tamást Bozsik József váltotta a kispadon, és a csapat végül az 5. helyen végzett. A következő idényt Bozsik József kezdte, akit Lengyel Roland váltott ősszel a kispadon, tavasszal pedig Zoran Spisljak irányította a Szparit, és a csapat végül a 2017/2018-as idényt a 10. helyen zárta. A következő szezon nem indult jól, így újabb edzőváltás következett, az őszi hajrában Lengyel Roland irányította a Szparit, és ő kezdte a tavaszt is a Szparival, amikor kitört a koronavírus-járvány. A bajnokságot befejezettnek nyilvánította a szövetség, így a Nyíregyháza a 8. helyen végzett. A 2020/2021-as bajnoki idényre visszatért szakmai tanácsadóként Sándor István, vezetőedzőként pedig Gálhidi György, így velük kezdődött a szezon.

A klub komoly infrastrukturális fejlesztéseket tervez. Szeretnének egy edzőközpontot építeni füves és műfüves pályákkal, hogy a Nyíregyháza Spartacus hosszú távon meghatározó klubja legyen a magyar labdarúgásnak. A kormányzati döntés értelmében rövidesen egy új, 8000 férőhelyes futball stadion is épülhet Nyíregyházán.

Az FC Ajka és a Nyíregyháza Spartacus eddigi egymás elleni mérkőzései: 

2020.02.16 NB II. Nyíregyháza Spartacus FC FC Ajka 0 : 1
2019.09.07 NB II. FC Ajka Nyíregyháza Spartacus FC 3 : 4
2013.11.30 NB II. Nyíregyháza Spartacus FC FC Ajka 1 : 0
2013.08.17. NB II. FC Ajka Nyíregyháza Spartacus FC 0 : 3