Barion Pixel
2024.06.22.

Történet

Az FC Ajka jogelődje, az Ajkai Sportegyesület (ASE) 1923-ban alakult. A klubban elsősorban az üzemekben dolgozó fiatalok kezdtek el focizni.

Az ASE a kezdeti időkben nem rendelkezett saját pályával, így az Üveggyártól bérelték.

A kezdeti lépéseket a megyében tette meg a csapat, aztán 1948-tól az NB-III-ban szerepeltek. Ebben az évben avatták fel az új sporttelepet a Sport utcában,ahol ma is szerepel a csapat.

A sok szép siker hatására gyorsan nagyszámú szurkolótáborra tett szert a csapat. Az akkor 9000 lakosú településen 2000 ember látogatta a mérkőzéseket.

Az ötvenes években ingázott a csapat a megyei bajnokság és az NB-III között.

Jelentős változást hozott a csapat életében az 1968-as év. A Timföldgyár és Alumínium kohó átvette a csapatot, ami névváltozással is járt. Ajkai Alumínium SK néven szerepelt tovább. Mindez dinamikus fejlődést hozott magával. A következő évben bajnokságot nyert a csapat, egyedülálló eredményt produkálva. Óriási fölénnyel, 12 pont előnnyel nyerték a bajnokságot.

Érdekességként íme az akkor leggyakrabban szerepelt csapat: Goda-Csóka, Heidl, Miszori, Peternics, Kiss, Molnár, Király, Brezánszky, Zsoldos, Lukács. (Gyüre, Perjés) Edző: Major József

1970-től folyamatosan 9 szezont játszottak az NB-III-ban. Gróf József, Lipták Rezső, majd Csabai Lajos edzősködése idején stabil közép, majd élcsapattá fejlődött az Alumínium. A 70-es évek közepének játékosai: Goda (Nagylaki)-Kovács, Varró, Dalnoki, Zsidó, Duralla, György, Németh A., Nemes, Brezánszky, Haraszti, Turi, Király, Csikhon, Nagy, Halter.

Az 1977-78-ban a nagyszerű 2. hely meghozta az NB-II-es szereplés lehetőségét, Magyar György edző vezetésével. Itt az 1979-80-as bajnokságot kivéve – amikor 4. helyen végeztek- a csapat a középmezőny stabil tagja volt Szigeti Ferenc, majd Dalnoki László vezetésével. Ebben az időszakban a következő játékosok szerepeltek: Horváth, Bujtor, Hollenczer, Czibik, Haraszti, Kocsis, Gőcze Turi, Menyhárt, Vajda, Udvardi.

Az 1982-es kiesés után 4 idényt a harmadosztályban töltöttek. Ekkor Halter Gyula, Lipták Rezső, Baki László és Glázer Róbert voltak edzők.

1987-ben újabb névváltozás történt. Ajka Hungalu SK lett az új elnevezés.

1987-ban az osztályozó mérkőzéseken Szőke Miklós vezetésével ismét sikerült a feljutás. Sajnos nem tudott a csapat gyökeret verni a magasabb osztályban, így liftezett a második és a harmadik vonal között. ’88-’89-ben Szabó Rezsővel feljutott, a következő évben edzőváltás után Somodi Lászlóval sikerült a bennmaradás, de ’91-ben újabb kiesés következett. ’92-ben Dalnoki Lászlóval feljutott, ’93-ban Dalnokival, majd az őt váltó Csörnyei Lászlóval kiesett a csapat.

A Hungalu SK története azonban csak 1993-ig tartott. Ekkor a csapat kiesett az NB-II-ből és az egyesület megszüntette a labdarúgó szakosztályt.

A város vezetése akkor volt hajlandó segíteni, ha az ugyanebben az évben megszűnt Ajkai Bányásszal egyesül a Hungalu. Más lehetőség nem lévén a fúzió megtörtént. 1993. augusztusában megalakult az Ajkai Labdarúgó Club.Mindenki abban reménykedett, hogy 40 év ellenségeskedés után az összefogás meghozza az eredményt. Sajnos nem így történt. Sok játékos elhagyta az ALC-t, amely kiesett a Bakony csoportból. Így fordulhatott elő a megyei bajnokságba való zuhanás után, hogy 1962 óta először nem volt a városnak csapata a nemzeti bajnokságban.

1994 és ’98 között a megyei bajnokságban, zömmel fiatal ajkai játékosokkal szerepelt a közben újabb névváltozáson áteső csapat, immár Ajkai SE néven. Kovács Attila, Czibik Géza, majd újra Kovács Attila voltak az edzők. 1997-’98-ban Szécsi János vezetésével veretlenül lett bajnok a csapat a Veszprém megyei I.osztályban. Az NB-III-ba való feljutás után a negyedik vonalban Fördős József irányításával a 4. helyen végzett az ASE a következő játékosokkal: Grőber I., Garai, Nagy P., Ritter, Csörnyei L., Orbán T., Kasler, Gersics, Szőllősi, Rózsás, Csörnyei Z., Horváth L., Király Z., Pék, Bőke, Márton, Kiss, Dragodán, Somlai, Németi, Zsidó, Kozma, Korpos, Vasáros, Németh K.

A következő évben a Pápa mögött az értékes 2. helyet érték el.

2000. őszén Szécsi János vezetésével kvalifikációs bajnokság: 1.hely: irány az NB-II!

2001. nyarán a labdarúgó szakosztály kivált az Ajka SE-ből és FC Ajka néven önállóan működött tovább. Az edzéseket Kovács Attila irányította az NB-II-ben. Jelentősen átalakult a játékosállomány is. Ennek ellenére nem tudott megkapaszkodni a magasabb osztályban az FC Ajka.

2002-2003: NB-III. Edző: Kovács Attila, Nagy Mihály, Jákli Péter. Az őszi 4. hely után, majd tavasszal a második forduló után történtek a váltások a kispadon. A bajnokság végén a 3. helyre kapaszkodott fel a csapat.

2003-2004-ben egy meggyengült játékosállománnyal a minimális célt, az 5. helyet érte el a csapat továbbra is Jákli Péter vezetésével.

A következő évben egyértelműen a bajnoki cím megszerzése volt a tét, amit sikerült is teljesíteni. Veretlenül, 19 pont előnnyel lett első az FC Ajka, majd az osztályozón a korábbi NB-II-es Veszprémet legyőzve ismét az NB-II-be jutott a csapat. 2000 szurkoló ünnepelt a lelátón!

Itt aztán folytatódott a szokásos ajkai történet. Vagyis egy év után megint a kiesés következett. A tavaszi idényre való felkészülés elején Jákli Pétert a tapasztalt Mihalecz István váltotta a kispadon. Ám neki sem sikerült benntartani a csapatot.

2006 nyarán több rutinos játékossal erősített az FC Ajka az újabb bajnoki cím reményében. A két évvel korábbi „rekordot” megdöntve most 20 pontos előnnyel végzett az élen az NB-III Bakony csoportjában. Jákli Péter, majd tavasszal Szabó Imre irányításával. A bajnokcsapat tagjai: Csepregi, Varga T. Zsidó, Pálfi, Márton, Szőllőskei, Garai, Pákai, Csörnyei Z. Hauser, Giron, Balla, Badics, Cserna, Kalcsó, Kovács G. Czafit, Cseke, Purt, Varga I. Pothárn, Búzási, Fehér K. Grőber Á.

2007: Újra NB-II!

 Sikerült a célt elérnie a csapatnak. Szabó Imre vezetésével remekül kezdték az idényt, hiszen az első három mérkőzésen szerzett 9 ponttal megalapozták a későbbi biztos bennmaradást. Sajnos ezután öt vereség következett, de az őszi idény végére sikerült összekapnia magát a társaságnak és a kieső helytől nyolc pontra távolodva várta a tavaszt. A bajnokság második felében is hullámzó teljesítményt nyújtott a csapat, de egyetlen egyszer sem állt kieső helyen. Így hosszú évek után vége lett a hullámvasútnak, 2008-ban újra a második vonalra készülhetett az FC Ajka.

A 2007-2008-as NB-II-es csapat: Szép Tamás, Grőber Ádám, Giron Tamás, Badics Bálint,Béres Zoltán, Pothárn Szabolcs, Kovács Gábor, Szilágyi László, Fonnyadt Balázs, Csörnyei Zoltán, Varga István, Fehér Kornél, Szöllőskei Péter, Pákai Gergő, Gunther Zsolt, Németh József,Lakatos Attila, Búzási Gábor,Purt Tibor.

Edző: Szabó Imre. Pályaedző: Jákli Péter. Kapusedző: Dávid Sándor.

Az utolsó bajnoki mérkőzés után Szabó Imre bejelentette, hogy nem folytatja a munkát Ajkán.

A 2008-2009-es bajnoki évre Horváth Tamás vezetésével kezdte a munkát az átalakított, megerősödött játékoskeret.

Jól kezdte a csapat a bajnokságot, hiszen az első 3 fordulóban 7 pontot szerzett a Gyirmót, a Pápa és a Tatabánya ellen. A következő 4 fordulóban azonban csak egy döntetlenre futotta a csapat erejéből.

A sikertelenség edzőváltáshoz vezetett. Horváth Tamást Artner Tamás váltotta a kispadon, akivel az őszi idény végére a 9. helyig jutottunk. A tavasz is kitűnően sikerült, a 3. fordulót követően 12 mérkőzésen veretlen maradt a csapat, az utolsó 5 bajnokit megnyerte, így a 6. helyen fejezte be a bajnokságot. Óriási eredmény!

A 2008-2009-es NB-II-es csapat: Jánosa Tibor, Grőber Ádám, Badics Bálint, Pávlicz Péter, Pothárn Szabolcs, Subicz Gábor, Pákai Gergő, Hornyák Ádám, Fehér Kornél, Kaj András, Szőllőskei Péter, Imre János, Szabó Levente, Manganelli Attila, Gunther Zsolt, Gyűrűsi Róbert, Csörnyei Zoltán, Mihalecz Péter, Hujber Gábor, Kovács Gábor, Bakos Arnold.

Edző: Artner Tamás. Pályaedző: Jákli Péter. Kapusedző: Dávid Sándor.

A következő idényt változatlan stábbal, egy rutinos (Hegyi László) és több fiatal (Horváth Ádám, Gaál Bálint, Major Norbert) játékos igazolásával kezdte az FC Ajka.

Az elnökség a 4-8. hely elérését tűzte ki a csapat elé, melyet magabiztosan teljesített is. (Közben az előző bajnokságot is beleszámítva 16 bajnoki mérkőzésen nem szenvedett vereséget.) Ősszel 6. hely, 24 pont.

A nyugodt téli felkészülés után hasonlóan sikeres volt a tavaszi idény is. 23 pontot szereztünk. Az összességében elért 47 pont a 4. helyet jelentette a bajnoki tabellán.

Mihalecz Péter lett az NB-II. Nyugati csoportjának gólkirálya 19 góllal.

Akik ezt az eredményt elérték a 2009-2010-es idényben: Jánosa Tibor, Grőber Ádám, Pothárn Szabolcs, Subicz Gábor, Pákai Gergő, Kaj András, Hegyi László, Szabó Levente, Manganelli Attila, Gunther Zsolt, Gyűrűsi Róbert, Csörnyei Zoltán, Mihalecz Péter, Horváth Ádám, Gaál Bálint, Major Norbert , Kovács Gábor, Bakos Arnold.

Edző: Artner Tamás. Pályaedző: Jákli Péter. Kapusedző: Dávid Sándor.

A 2010-2011-es  bajnokságban folytatódott az előző évek kiváló szereplése.
Az edzői stáb változatlan maradt. Ahogy a korábbi években, így most is csak apró változások jellemezték a csapatépítést. Kaj András, Csörnyei Zoltán és Bakos Arnold távozott. Csörnyei Zoltán 1998-as visszatérése óta kisebb megszakításokkal a csapat legeredményesebb játékosaként fejezte be pályafutását az FC Ajkában, utánpótlás edzőként azonban továbbra is a klub kötelékében maradt.

Érkezett  Péter Péter Zalaegerszegről, Páli Norbert Hévízről, Kottán Krisztián Pécsről, Sallér Márk Siófokról, valamint saját utánpótlásunkból Balogh Márton és Pavlitzky Balázs .

A cél a korábbi évekhez hasonlóan a a 4-8. hely elérése volt.

Az ősz folyamán végig megfelelően teljesítve 25 pontot szerzett a csapat, így az 5. helyen várta a tavaszi folytatást, ahol 21 ponttal gazdagodott, így a bajnokság végén 46 megszerzett ponttal a 6. helyen zárt 13 győzelemmel, 7 döntetlennel és 10 vereséggel.

A korábbi évek hagyományát követve Mihalecz Péter ismét megszerezte a gólkirályi címet a Nyugati csoportban 19 góllal!

2011-2012: A csapat magja továbbra is együtt folytatta, de jelentős változások történtek a keretben. Távozott Grőber Ádám, Páli Norbert, Kottán Krisztián, Hegyi László, Gyűrűsi Róbert, érkezett Sásdi Bálint, Szalai Roland, Pados József, Kovács Zsolt Szombathelyről, Tróbert Attila  és Vittman Ádám Zalaegerszegről.

Kiválóan kezdtük a bajnokságot! Az első öt fordulóban négy győzelem ( Gyirmót, Veszprém, Dunaújváros, MTK idegenben!) és egy vereség volt a mérlegünk és vezettük a tabellát 12 ponttal. Sajnos a következő 5 forduló gyengén sikerült, 3 döntetlennel és két vereséggel visszacsúsztunk a nyolcadik helyre. Aztán az őszi idény vége ismét jól sikerült, 3 győzelemmel és két döntetlennel felléptünk az 5. helyre 26 ponttal, ami a legtöbb megszerzett pont volt az FC Ajka történetében a Nemzeti Bajnokság második vonalában.

Télen változás történt a vezetőedzői poszton. Artner Tamás hazatért Szombathelyre,az NB-I-ben szereplő Haladás vezetőedzője lett. 2008 szeptemberétől 2011 végéig  három és fél éven keresztül dolgozott rendkívül eredményesen Ajkán. Vezetésével az FC Ajka történetének egyik legsikeresebb időszakát élte. Az elnökség döntése alapján az eddigi pályaedző, Jákli Péter folytatta a munkát a csapat élén. Apró változás történt a keretben. Pados József és Vittman Ádám távozott, Domján Roland Pápáról, Horváth Attila pedig Siófokról érkezett.

Nem kezdődött jól a tavasz. Egy győzelem, egy döntetlen és három vereség volt a mérleg. Aztán feljavult a csapat teljesítménye és a bajnokság végére ismét hozta az elvárt eredményt. Tavasszal 24 pontot szerezve ismét megszerezte a 4. helyezést 50 ponttal!

Akik ezt az eredményt elérték a 2011-2012-es idényben: Jánosa Tibor, Sásdi Bálint, Balogh Márton, Sallér Márk, Subicz Gábor, Pákai Gergő, Szabó Levente, Gunther Zsolt, Mihalecz Péter, Gaál Bálint , Major Norbert , Péter Péter,Kovács Szabolcs, Kovács Zsolt, Pavlitzky Balázs, Szalai Roland, Tróbert Attila,  Horváth Attila, Domján Roland

2007 óta tehát a következő helyezéseket érte el az FC Ajka:

2007-2008: 12. hely 33 pont

2008-2009: 6. hely 49 pont

2009-2010: 4. hely 47 pont

2010-2011: 6. hely 46 pont

2011-2012: 4 hely 50 pont

Kiemelendő, hogy meghatározó játékosaink- Pákai Gergő 2005 , Gunther Zsolt 2007, Jánosa Tibor,Subicz Gábor, Szabó Levente, Mihalecz Péter 2008 nyara óta szerepelnek az FC Ajkában.

A Magyar Labdarúgó Szövetség a bajnoki rendszer átalakítását határozta el, mely szerint 2013-2014-ben 16 csapat szerepelhet az NB-II-ben. Ezért az elnökség azt a célt fogalmazta meg, hogy az első öt helyet kell megszerezni a 2012-2013-as bajnoki idényben.

Nyáron új edző érkezett Németh Zoltán személyében, aki hosszú évek óta dolgozott az első osztályban pályaedzőként.

Változások a játékoskeretben: Távozott Sásdi Bálint,Tróbert Attila, Gaál Bálint, Szalai Roland. Érkezett: Kanta Szabolcs, Sowunmi Thomas Siófokról, Czanik Károly Gyirmótról, Nagy Bálint Szombathelyről, Szabó Péter Diósgyőrből, Szép Tamás Ausztriából.

Minden várakozást felülmúlt a szereplésünk! Az őszi idényt veretlenül, 9 győzelemmel és 6 döntetlennel zártuk 33 pontot gyűjtve. Ezzel a tabella 2. helyét foglaljuk el a Puskás Akadémia mögött.

Közben a TAO pályázat lehetőségét kihasználva december végére elkészült a nagyméretű műfüves pályánk.

A tavasszal nem tudtuk folytatni az őszi remeklést. Több váratlan vereség is bekerült a bizonyítványba és sajnos  az idény közepén veszélybe került a biztos bennmaradás . A 23. fordulóban a Sopron elleni hazai döntetlen után Németh Zoltán vezetőedző felajánlotta lemondását, amit az elnökség elfogadott. Az idény hátralévő hét fordulójában Vass László irányította a csapatot. Nyugodtsága jó hatással volt a játékosokra, így ha csak az utolsó fordulóban is, de “egyenes   ágon” sikerült az egycsoportos NB II-be kerülés. A tavaszi gyengébb szereplés ellenére pontrekorddal, 51 pontot szerezve értük el az 5. helyezést.

A következő játékosok szerepeltek a  2012-2013-as idényben: Jánosa Tibor, Szép Tamás, Balogh Márton, Sallér Márk, Subicz Gábor, Pákai Gergő, Szabó Levente, Gunther Zsolt, Mihalecz Péter, Kanta Szabolcs , Major Norbert , Péter Péter,Kovács Szabolcs, Kovács Zsolt, Pavlitzky Balázs, Czanik Károly, Thomas Suwunmi,  Horváth Attila, Domján Roland, Nagy Bálint, Szabó Péter, Sipos Norbert.

Az elnökség döntése értelmében a 2013/14-es bajnoki idényben Ifj. Mihalecz István lett a csapat vezetőedzője.

Érkezett Tulipán Ákos, Köles János, Varga Tamás, Fodor Marcell, Lattenstein Norbert, Skriba Máté, Meiczinger Bence, Dancsecs Dániel, Jagodics Márk.
A korábbi évek hagyományait ebben a sokkal erősebb mezőnyben is tartani tudtuk. Az őszi idény után a tabella 6. helyén álltunk 26 ponttal. 8 győzelem, 2 döntetlen és 5 vereség volt a mérlegünk.

Közben debütáltunk a Liga Kupában is. A Magyar Kupában a 32 között az NB-I-es Kaposvári Rákóczi búcsúztatott bennünket.

A téli szünetben érkezett Mogyorósi József, Rajos Gábor és Dóczi Krisztián, valamennyien NB-I-es csapatból.

A téli felkészülést követően az 1. fordulóban 1:1-es döntetlen értünk el a ZTE ellen. A mérkőzés után Ifj. Mihalecz Istvánt felkérték szövetségi edzőnek az utánpótlás válogatottak mellé.

Távozása után ismét a tavaszi idényben Jákli Péter, az addigi pályaedző folytatta a csapat élén a munkát. Szép győzelmek (Cegléd, Siófok, Kozármisleny, Tatabánya), több döntetlen és kellemetlen vereség (FC Ajka-Vasas 2:6) után a 2013-14-es bajnokságot végül 43 ponttal a 7. helyen zártuk.

A 2014-15-ös szezonnak Klement István vezetésével vágott neki csapatunk. Vezetésével együttesünk 9 mérkőzésen 2 győzelem és 1 döntetlen mellett 6 alkalommal vereséget szenvedett, így a vezetőség a váltás mellett döntött.  Utódja Zoran Kuntics lett, azonban vele sem indult meg felfelé csapatunka a tabellán, hiszen a 21. fordulót követően továbbra is kieső helyen álltunk. Kaibás Dezső a hátralevő fordulókra Jáki Pétert bízta meg, akinek vezetésével sikerült kivívnia  bent maradást.

A 2015-16-os nyarán nem érkezett új szakvezető, így Jákli Péter készíthette fel csapatunkat a következő idényre. Vezetésével az őszi idényt a tabella 14., kieső helyén zártuk, két pontra teleltünk a bent maradást érő 13. helytől.  Télen így ismételten váltás következett. Szakmai igazgatóként visszatért Ajkára Artner Tamás,  vezetőedzőként Székely Tibor, mg az erőnléti edzéseket Haraszti Gergely vezette. A télen jelentős átalakuláson esett át együttesünk, így joggal reménykedhettek a szurkolók egy sikeres tavaszi idényben. Ez sajnos nem sikerült, sőt, a klub valaha volt talán legrosszabb fél szezonját produkálva (0-4-11) csapatunk hosszú idő után búcsút intet  másodosztálynak.

A nyáron nagy változások történtek: Kaibás Dezsőt Geri Gyula váltotta az ügyvezetői székben, míg a vezetőedzői posztot Bűcs Zsolt töltötte be. Újjáalakult csapatunktól nem lehetett elvárni, hogy azonnal visszajusson a  második vonalba, miután ebben az évben az NB III. Nyugati csoportjában szerepelt a Kaposvári Rákóczi és az ETO FC Győr is. Mieink rosszul kezdték a bajnokságot, de az ősz közepére beérett a munka. Kiegyensúlyozott teljesítménnyel az év végéig reális esély volt egy dobogós helyezésre, de a Sárvár elleni váratlan hazai fiaskó után (0-3) elszálltak a remények, míg a vezetőség megköszönte Bűcs Zsolt vezetőedző munkáját. A maradék három fordulóban az addigi utánpótlás szakágvezető, Rozmán László vette át felnőttcsapatunk irányítását. A 2016/17-es bajnokságot a 4. helyen zártuk.

Az új bajnokságnak Rozmán László vezetésével vágtunk neki. Keretünk ismételten jelentősen átalakult, így kérdéses volt, hogy a hőn áhított feljutás reális cél lehet-e ebben a bajnokságban. Az idényt két győzelemmel kezdtük, de utána váratlan botlások következtek. Csapatunk azonban a Kaposvár elleni hazai győzelemnek köszönhetően megtáltosodott és a következő fordulókban egészen a tabella első helyig küzdötte fel magát. Az őszi utolsó két fordulóban azonban nem sikerült nyernünk, így visszaestünk a  téli szünetre a harmadik helyre.

A tavaszi folytatásra Kis Károly vezetőedző érkezett, segítője Jeney Gyula lett. Együttesünk jelentősen megerősödött a tél folyamán, így joggal bizakodhattunk, hogy sikerül beérnünk a Kaposvárt a bajnokságban. Csapatunk remek tavaszt produkált, az első 8 fordulóban imponáló játékkal győzni tudott, a Kaposvári rangadón azonban vereséget szenvedett, így odalett a feljutás. Együttesünk a  végsőkig küzdött, de beérni már nem sikerült a Somogy megyeieket, így a második helyen végzetünk a 2017/18-as bajnokságban. A nyáron a vezetőség a legfontosabbnak azt tartotta, hogy hosszú évek után végre maradjon egyben a csapat és Kis Károly vezetésével vághasson neki az újabb kihívásnak együttesünk. A nyári felkészülésig minden rendben volt, azonban vezetőedzőnket június végén megkereste a Vasas, így a vezetőségnek újra szakvezető után kellett néznie. A 2018-19-es bajnokságban így Schindler Szabolcs irányítja csapatunkat.