2024.04.20.
FelnőttHírek

Minimális vereség a Mezőkövesd ellen

Kemény csatára késztette NB I-es ellenfelét az FC Ajka szerdán a labdarúgó Magyar Kupában, ám a bravúr elmaradt, a mezőkövesdiek jutottak tovább.

FC Ajka-Mezőkövesd 1-2 (1-1)

Ajka, zárt kapuk mögött. V.: Németh

FC Ajka: Horváth T. – Szűcs, Görgényi, Tar, Csemer (Présinger, 56.) – Stoiacovici, Tóth G. (Kenderes, 46.) – Irimiás (Kovács N., 46.), Zsolnai (Soltész, 63.), Rétyi (Nagy K., 79.) – Tóth B. Vezetőedző: Ki Károly.

Mezőkövesd Zsóry FC: Ryabenko – Eperjesi, Pillár, Katanec, Vajda – Besirovic (Karnitski, 46.), Martic, Chrien – Vutov (Nagy D., 46.), Vojtus (Jurina, 72.), Cseri (Berecz, 46.). Vezetőedző: Pintér Attila.

A legjobb 16 közé jutás volt a tét az NB II-es FC Ajka és az élvonal egyik legjobb formájában lévő Mezőkövesd összecsapásán.

A vendégek legutóbbi hét mérkőzésükön nem találtak legyőzőre, tehát remek passzban várták a találkozót. A Veszprém megyeiek mögött két bajnoki áll ebben az esztendőben, Kis Károly legénysége nyert Békéscsabán, majd a múlt hét vasárnap döntetlent játszott hazai pályán a Csákvárral.

Mindkét szakvezető sokat változtatott legutóbbi kezdőcsapatán, a hazaiak kilenc, a vendégek hét új emberrel álltak fel.

A hét eleji nagy mennyiségű csapadék miatt mély talajon voltak kénytelenek játszani a felek. Nem volt könnyű a földön járatni a labdát, pláne pontos és gyors támadásokat vezetni.

Nem is akadt sok esemény a meccs elején. A Mezőkövesd fokozatosan átvette az irányítást, birtokolta a labdát, de az ajkai védelem jól zárt, kisebb lehetőség sem alakult ki.

A 17. percben Rétyi hibázott, amikor utolsó emberként nem szabadított fel, Eperjesi vette el tőle a játékszert, majd lőtt, Horváth Tamásnak kellett védenie kapuja rövid oldala előtt.

A folytatásban legfeljebb egy-két beívelés, szabadrúgás okozott izgalmat, ebből az Ajkának is volt, de egyik hálóőr sem kapott nagyobb feladatot.

A 32. percben nehezen szabadítottak fel a hazai védők, végül Egerszegi lövését blokkolni tudták, a szöglet után Vutov lőtt 16 méterről, a labda megpattant és nem sokkal ment kapu mellé.

A 36. percben vezetést szerzett az FC Ajka. Zsolnai cselezett a bal oldalon, beadása kipattant, épp Szűcs Kristóf elé, aki 20 méterről, futtából nagyon szépen lőtte ki a bal alsót, 0-1.

Gyorsan jött az egyenlítés. A 39. percben Vutov végzett el egy szabadrúgást a jobb oldalról, a középen érkező Pillár Róbert pedig 10 méterről a kapuba fejelt, 1-1.

A félidő egy Besirovic lövéssel és egy Horváth Tamás védéssel fejeződött be.

A vendégek három, a hazaiak két helyen változtattak a szünetben. A Mezőkövesd úgy jött ki az öltözőből, hogy lehetőleg minél előbb eldönti a továbbjutás sorsát, Pintér Attila alakulata a korábbinál nagyobb nyomást gyakorolt ellenfelére.

Az 58. percben Karnitski próbálkozása ment nem sokkal kapu fölé. Ezen kívül nem volt számottevő helyzete a Kövesdnek, jól tartotta magát az Ajka, igaz, a támadásokra már nem igazán maradt ereje az NB II-es gárdának.

A 77. percben egy szöglet után vezetést szerzett a Mezőkövesd, Vajda adott be, a fejjel megcsúsztatott labda a hosszú oldalon egyedül érkező Manuel Martichoz került, aki közelről a hálóba továbbított, 1-2.

Az Ajka nem tudott már ritmust váltani, a Mezőkövesd megtartotta előnyét és továbbjutott a szakadó esőben véget érő találkozón.

Pintér Attila: Tudtuk, hogy egy szervezett, jó csapat vendégei leszünk. Az alacsonyabb osztályú együttesek gyakran megmutatják, hogy képesek a bravúrra, szerencsére az Ajka, amely szimpatikus ellenfél volt, most nem tudott meglepetést okozni.

Kis Károly: Jól küzdöttünk, de egy kicsit bosszús vagyok, mert két rögzített helyzet után kaptunk gólt. A mérkőzés nagy részében partiban voltunk az élvonal egyik legjobb formájában lévő együttesével szemben.

forrás: veol.hu/sport