Barion Pixel
2024.06.23.
FelnőttHírek

Kis Károly: Büszkék lehetünk az idei évre

Megyénk legmagasabban rangsorolt futballcsapata, az FC Ajka a kilencedik helyen állt az NB II-ben, de vesztett pontok alapján tekinthetjük nyolcadiknak az együttest, a pozíció – különösen a szezonkezdést beleszámítva – igazán kiváló. Eredményt ugyan nem hirdettek ebben az évadban, de elmondható, hogy az aj­kaiak történetük legsikeresebb időszakán vannak túl. – Tényleg rosszul kezdtük az idényt – emlékezett vissza kérésünkre Kis Károly, az FC Ajka mestere. A szakember tavaly nyáron érkezett (vissza) a klubhoz, és vette át a távozó Schindler Szabolcs helyét a kispadon. Schindler a harmadosztályban bajnoki címig vezette az Ajkát, amely így a 2019/2020-as szezonban újra az NB II-ben szerepelhetett.

– Kicsit későn álltunk össze. Volt egy csapatunk, amely megnyerte az NB III-at, de a fiatalszabály miatt az NB II-ben változtatnunk kellett. Jól jött, hogy fel tudtuk venni a Budapest Honvéddal a kapcsolatot és a fővárosi klubtól kaptunk kölcsönjátékosokat. Mindenki megkapta a lehetőséget, de nehezen vettük fel az új osztály ritmusát. A folytatásban javultunk, jött egy-két szép eredmény, döntetlent játszottunk a Vasas és az MTK vendégeként, a Budafokot és a Haladást sikerült legyőznünk idegenben. Ezután viszont ismét hullámvölgy következett, fontos volt, hogy az év utolsó játéknapján a Tiszakécskét le tudtuk győzni. Ezzel rendeztük a sorokat. Az első félévben mindenki láthatta, hogy milyen erős és kiegyensúlyozott a jelenlegi másodosztály, a mérkőzéseken rendre nüanszok döntöttek, hullámzó volt a teljesítményünk, de senki sem játszott le minket a pályáról – foglalta össze Kis Károly.

Az idény 2020-as folytatása aztán álomszerűre sikeredett a Veszprém megyeieknél, az újonc hat meccset játszott le a bajnokság felfüggesztéséig, és egy-egy vereség és döntetlen mellett négyszer sikert aratott. A legutóbbi négy bajnokiján egyaránt győztesen hagyta el a pályát a gárda, ráadásul ezeken a meccseken egyetlen gólt sem kapott. Itt meg kell jegyezni, hogy az FC Ajka a két feljutó, az MTK és a Budafok ellen összesen tíz pontot szerzett, hazai pályán az elsőt és a másodikat is legyőzte, idegenben előbbivel ikszelt, utóbbit viszont ott is megverte.

– Senki sem gondolta, hogy tavasszal csak a Vasastól kapunk ki és négy fordulón keresztül megőrizzük hálónkat a góltól. Ebben nagy szerepe volt annak a téli munkának, amelyből mindenki kivette a részét a klubnál, a vezetőség és a stáb remek összhangban dolgozott össze az átigazolások kapcsán. Összeérett a csapat, amely remek idényt zárt újoncként.

Kis Károly az MLSZ határozatával kapcsolatban megjegyezte, nehéz jó döntést hozni, hiszen egy rendkívül bonyolult helyzet állt elő. – Nem tudjuk, mit hozott volna számunkra a folytatás. Az biztos, hogy minden adott volt a további jó szerepléshez, szeretnénk majd ezen az úton továbbhaladni.

A szakember a koronavírus-járvány okozta helyzettel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy közel 30 éve van a futballban mint edző, és azt szokta mondani, hogy nagy meglepetés már nem érheti, de tévedett. – Minden hiányzik, a napi munka, a felkészülés, az edzések és a mérkőzések. Persze most is van mit tenni, edzésterveket készítünk, tartjuk a kapcsolatot a futballistákkal, akik már nagyon játszanának. Bízom benne, hogy hamarosan visszatérhetünk a rendes kerékvágásba. Ha kell, akkor zárt kapus meccseken, de azt ki kell emeljem, hogy a labdarúgás a közönséggel teljes. Ez ránk különösen igaz, mert fantasztikus szurkolótáborunk van.

forrás: veol.hu/sport