2024.04.17.
FelnőttHírek

Futballünnep és győzelem a nyitányon!

FC Ajka–ETO FC Győr 2–1 (0-0)

Ajka, 2800 néző.

V.: Barna.

FC Ajka: Horváth T. – Kovács N., Heffler, Tar, Présinger – Kenderes, Tóth G. – Rétyi (Irimiás, 88.), Zamostny (Lengyel, 69.), Csizmadia – Nagy K. (Zsolnai, 76.). Vezetőedző: Kis Károly.

ETO FC Győr: Gundel-Takács – Kovács K., Vári, Fejes, Forró – Kiss M. (Király, 62.), Vaskeba, Vitális (Múcska, 46.) – Szimcsó (Szuhodovszki, 79.), Priskin, Májer. Vezetőedző: Tuifel Péter.

Megszokhattuk, a nyitány rendre sok nézőt hoz egy bajnokságban, ráadásul idén ott volt a járványhelyzet miatti kényszerszünet. Az ajkaiak március eleje óta tengődtek hivatalos meccs nélkül, nem csoda hát, hogy szépen gyülekeztek a szurkolók a városi stadionban.

Az érdeklődés szempontjából az sem volt mellékes persze, hogy az FC Ajka az előző, csonka szezon végére nagyszerűen összeállt. A közönség kíváncsian várta, hogy a csapat idén is olyan ütőképes lesz-e, mint volt februárban és márciusban, amikor többek között az NB I-be feljebb lépő listavezető MTK-t és a második Budafokot is két vállra fektette.

Egy évvel ezelőtt is FC Ajka-ETO FC Győr párosítást rendeztek az NB II első fordulójában. Akkor (és később Győrben is) az ETO nyert, így volt miért visszavágniuk a Veszprém megyeieknek.

Kicsit nehezen indult be a mérkőzés, a kezdés után az ETO tűnt valamivel kezdeményezőbbnek, de negyed óra után nagyot fordult a világ. Az FC Ajka elkapta a ritmust, beszorította ellenfelét és kis túlzással futószalagon alakította ki a helyzeteket.

Rétyi, Zamostny és Nagy Krisztián is megszerezhette volna a meccs első gólját, majd Csizmadia került majdnem ziccerbe.

A győrieknek egyetlen lövést sikerült összehozniuk az első játékrészben, míg a másik oldalon újabb lehetőségek akadtak, és volt egy büntetőgyanús szituáció is, de tizenegyes elmaradt, sőt Nagy Krisztián kapott sárga lapos figyelmeztetést.

A második félidő elején teljesen megérdemelten szerezte meg a vezetést a továbbra is fölényben lévő FC Ajka.

Az 56. percben Nagy Krisztán kapott remek átadást, majd jobbal 10 méterről előtte Gundel-Takács mellett a játékszert, 1-0.

A folytatásban még jobban megélénkült a találkozó. A vendégek Májer Milán révén veszélyeztettek, a győri támadó fejesénél Horváth Tamásnak bravúrra volt szüksége.

Azért az FC Ajka sem volt tétlen, Kis Károly alakulata továbbra is veszélyesen futballozott.

A csapatban most debütáló, és szinte az első labdaérintésre a kapuba találó Zolnai Richárd meg is duplázta a hazai előnyt, 79. perc: 2-0.

A Győr megrázta magát és szépített, amolyan „priskines” góllal. Priskin Tamás vert helyzetből, két ajkai védő között jutott labdához és nem is hibázott, 82 perc: 2-1.

A hosszabbítással együtt bő tíz perce maradt az ETO-nak az egyenlítésre, de a vendégek már nem tudtak igazán veszélyesek lenni.

Az FC Ajka nyert a nyitányon, teljesen megérdemelten.

Kis Károly: – Értékes győzelmet arattunk, a játék képe alapján teljesen megérdemelt a sikerünk. Többször is eldönthettük volna a találkozót. A kapott gól után jól védekeztünk, és a kontráinkban benne volt a gól. Köszönjük a szurkolók biztatását, remek volt a hangulat, sokat segítettek nekünk.

Tuifel Péter: – Megérdemelten nyertek az ajkaiak, akik több gólhelyzetet alakítottak ki. Sajnos mi nem tudtuk azt a játékot produkálni, amit szerettünk volna. Építgetjük a csapatot, ez pedig nem megy egyik pillanatról a másikra.

forrás:veol.hu/sport