Barion Pixel
2024.05.19.
FelnőttHírek

Vereség a nyitányon

Kétezer néző előtt nem sikerült kiharcolni a döntetlent a kifejezetten jó erőkből álló Győri ETO ellen, így az FC Ajka pont nélkül zárta a labdarúgó NB II nyitányát.

FC Ajka–WKW ETO FC Győr 0-1 (0-1)

Ajka, 2000 néző.

FC Ajka: Horváth D. – Köles, Pákai, Görgényi, Csemer – Kenderes, Csizmadia – Soltész (Stoiacovici 46.), Lengyel (Nagy I. 67.), Nagy B. – Oláh (Nagy M. 58.). Vezetőedző: Kis Károly.

WKW ETO FC Győr: Horváth T. – Kovács, Vukasovics, Dvorschák (Kalmár 54.), Vári – Vashkeba, Czharizopulos, Bagi – Szánthó, Andrics (Hidi 82.), Szimcso (Horváth Z. 68.). Vezetőedző: Boér Gábor.

Három NB III-ban töltött évad után ismét másodosztályú találkozón szerepelhetett az FC Ajka. Az összecsapásra az egykor szintén szebb napokat látott Győri ETO ellen kétezer szurkoló volt kíváncsi.

Az ETO kezdett jobban, a 6. percben Czharizopulos észrevette, hogy Horváth D. kint áll a kapujából, de végül a hálóőrnek sikerült hárítania. A 9. percben az oldalvonal közeléből végezhetett el szabadrúgást az ETO, Szánthó labdája a jobb kapufa mellett suhant el. A másik oldalon ugyanilyen helyzetből Lengyel részéről nagyon gyengére sikeredett a szabadrúgás.

Oláh kapott jó indítást a 12. percben, de határozatlan volt, így a védők menteni tudtak, majd a 17. percben Soltész remekül ment el a jobboldalon, alapvonalról visszagurított labdáját a védőknek sikerült mentenie az ajkai támadók elől.

Csizmadia szerzett labdát a 16-oson belül, itt azonban szögletre mentettek a védők. A 23. percben megszerezte a vezetést az ETO: Dvorschák lefejelt labdáját a jó ütemben érkező Bagi lőtte a kapu bal oldalába, 0-1.

A 29. percben Vaskheba lövése fölé szállt, Szántó próbálkozása a bal kapufa mellé jutott. A 40. percben Horváth D. nagy hibáját követően Szánthó előtt adódott lehetőség, de labdája a bal kapufa tövét is érintve az oldalhálóban kötött ki. A hazaiak oldalán a 42. percben Soltész remekül ment el a jobb oldalon, beadására későn érkeztek az ajkai támadók.

A második félidőt is az ETO kezdte jobban, Czharizopulos lövése vágódott a védőkről szögletre, majd Andrics jobb oldali beadását Bagi az ötös sarkáról a jobb kapufa mellé passzolta.

Az ajkai oldalon az 52. percben jobb oldali szöglet után Csemer 22 méteres lövése suhant el Görgényi és a bal kapufa mellett. A 64. percben a vendégcsapat egyik legjobbja, Szánthó a 16-oson belül két csel után lőhetett, de 14 méterről nem találta el a célterületet.
Két perccel később Szimcso remekül húzott el a bal oldalon, beadását Vaskheba tűzte kapura, Horváth D. szerencsére óriási bravúrral tolta léc fölé a labdát.

A másik oldalon Nagy Barnabás lőtt 18 méterről a léc fölé. Ezt követően nagy csata folyt a két tizenhatos között.
Az utolsó tíz percben inkább az ajkaiak domináltak, fölényüket szögletek jelezték. Egy bal oldali szöglet után Csizmadia fejesét védte Horváth Tamás, majd már a hosszabbításban Köles jobb oldali beadását Görgényi ajtó-ablak helyzetből, öt méterről fejelte a léc fölé, nagy egyenlítési lehetőség volt.

Óriási csatát vívott első NB II-es mérkőzésén az FC Ajka. Az első félidőben kissé megilletődötten játszottak a hazaiak, az utolsó passzokon múlott, hogy nem sikerült nagyobb gólhelyezetet kialakítani. A szünet után, annak ellenére, hogy az első tíz percben a Győr dominált, az ajkaiak nagy akarással fölényt tudtak kiharcolni, sajnos az egyenlítés azonban nem jött össze.

Kis Károly: Jó csapat ellen becsülettel helyt álltunk. A játékosokat dicséret illeti, mert nagyon akarták a győzelmet, és sokat tettek azért, hogy sikeres rajtoljunk. A végén a kezünkben volt az egy pont megszerzésének lehetősége.

forrás: veol.hu/sport (B. Virág Rita)