Barion Pixel
2024.05.21.
FelnőttHírek

Magabiztos győzelem a DEAC ellen

Megérdemelt, magabiztos sikert aratott az FC Ajka vasárnap hazai pályán a labdarúgó NB II-ben.

FC Ajka–Debreceni EAC 3–0 (2–0)

Ajka, városi sportcentrum, 1000 néző.

Vezette: Szőts Gergely (Baghy Csaba, Hofbauer Roland).

FC AJKA: Horváth T. – Görgényi, Heffler T., Tar, Présinger – Kenderes, Tóth G. – Csizmadia (Szűcs, 82.), Zamostny (Stoiacovici, 88.), Rétyi (Irimiás, 78.) – Nagy K. Vezetőedző: Kis Károly

DEBRECENI EAC: Szabados – Szabó K., Papp F., Belényesi (Orosz, 46.) – Nagy Z., Nikitscher (Soltész, 73.), Spitzmüller, Nagy K., Sándor T. (Gyönyörű, 73.) – Urbin (Bíró, 61.), Székely (Kertész, 46.). Vezetőedző: Sándor Tamás

Gólszerzők: Görgényi (22.), Nagy K. (25.), Rétyi (72.).

A sereghajtót fogadta a forduló előtt a tabella 13. helyén álló FC Ajka, és egyik oldalon sem alakultak túl pozitívan az elmúlt hetek. Az ajkaiak két vesztes meccs után álltak, Szegeden, majd a Vasas ellen otthon egyaránt 2-1 arányban maradtak alul.

A Debreceni EAC sorozatban hatszor kapott ki egymás után a bajnokságban, utolsó vereségét már az új edzővel, Sándor Tamással szenvedte el az alakulat.

A Magyar Kupában ugyanakkor mindkét együttes sikerélményt könyvelhetett el hét közben, az ajkaiak a Cegléddel, a debreceniek pedig a Nagykanizsával szemben harcolták ki a legjobb 32 közé jutást.

Az első negyedórában egy-egy veszélyes helyzetet lehetett feljegyezni, a nagyobb lehetőség a vendégeké volt, Sándor Tamás a kapufát találta el.

A hazai közönség sokkal több kezdeményezést, erősebb támadószellemet reklamált kedvenceitől, és az FC Ajka mintha csak erre reagált volna, két gyors góllal hozta magát nyerő helyzetbe.

A 22. percben az előretörő Görgényi Dávid talált a kapuba, miután remek labdát kapott Tóth Gergelytől, 1-0.

A 25. percben Nagy Krisztián volt eredményes, a debreceniek hátul adták el a labdát, Zamostny megszerezte azt és jobb oldalról jól centerezett a középen érkező támadóhoz, 2-0.

A DEAC bele is szédült a kapott pofonokba, a házigazda jóval többet birtokolta a labdát az ötlettelen és kapura veszélytelen ellenfelénél.

A szünet után viszont gyorsan szépíthettek volna a vendégek, de a csereként beállt Kertész majdnem ziccerben nem találta el a kaput.

A másik oldalon Nagy Krisztián növelhette volna az ajkai előnyt, Szabados bravúrral hárított.

A kimaradt helyzetet a hajdúságiak bánhatták jobban, és nem csak a hátrány miatt, azért is, mert alig-alig akadt ígéretes akciójuk.

Amikor úgy tűnt, hogy feljebb tud kicsit kapcsolni a DEAC (jöttek előre a vendégek, Spitzmüller meg is dolgoztatta Horváth Tamást), az FC Ajka egy bombagóllal lezárta a meccset.

A 72. percben Rétyi Róbert 20 méterről, kapásból tüzelt a debreceni kapu bal felső sarkába, 3-0.

Ezzel a találattal minden eldőlt. A debreceniek még hajtottak a becsületgólért, de csak kisebb helyzetekig jutottak. Teljesen megérdemelten gyűjtötte be a pontokat az FC Ajka.

Kis Károly: – Felül tudtunk kerekedni nehézségeinken, és csak arra koncentráltunk, hogy a Vasas elleni vereséget követően hazai pályán javítsunk. Nehezen lendültünk játékba, fokozatosan vettük át a mérkőzés irányítását, és ilyen arányban is megérdemelten nyertünk.

Sándor Tamás: – Nem nagyon akarják a játékosok megfogadni azokat a dolgokat, amiket megbeszélünk. Az egyik fontos cél például az volt, hogy ne ajándékozzunk gólokat ellenfelünknek a mérkőzés elején. Nem könnyű a dolgunk, nagyon sok munka vár még ránk.

forrás: veol.hu/sport