Barion Pixel
2024.07.17.
FelnőttHírek

Hiába a fölény, vereség Budafokon

Hiába a számtalan ziccer, csak három kapufáig és egy kihagyott tizenegyesig jutottunk ezen a mérkőzésen.

Budafoki MTE – FC Ajka 2-0 (2-0)

Budafok, 500 néző. V.: Takács Tamás.

BMTE: Gundel-Takács – Bíró M., Lorentz, Fótyik, Kalmár O. – Csonka A. (Horváth O., 62.), Oláh B. – Németh M. (Kocsis B., 62.), Szerető, Merényi (Horgosi, 76.) – Kovács D. (Vasvári, 32.). Vezetőedző: Erős Gábor

FC Ajka: Horváth D. – Tóth G., Kenderes, Görgényi (Borsos 64.), Csemer – Tajthy (Csizmadia, 64.), Gyuris (Babos, szünetben), Zsolnai, Rabatin – Szarka Á. (Berzsenyi 64.), Sejben. Vezetőedző: Jeney Gyula.

A labdarúgó NB II nyitányán a Budafok egy góllal verte a Vasast idegenben, míg az ajkaiak döntetlent játszottak hazai környezetben a Soroksárral. A mérkőzést jól kezdte az előző idény bronzérmese, a 7. percben Szarkát indították meg csapattársai, majd egyedül vihette kapura a labdát, de elvesztette egyensúlyát, és a ziccer kimaradt. A 11. minutumban Lorentz vesztett labdát utolsó emberként, Zsolnai kapura is lőtt, de Gundel-Takács magabiztosan védett. Rá egy percre Szarka ígéretes lövése egy hazai védőről szögletre pattant. A 16. játékpercben Szerető egyéni akciója végén éles szögből a kapu elé lőtte a labdát, az üresen érkező Kovács pedig könnyedén bepasszolta a hálóba, 1-0. A gól után azonnal jöhetett volna az egyenlítés, Csemer szabadrúgása milliméterekkel kerülte el a kaput. 5 perccel később ismételten védőnk volt főszerepben, előretörése után egyértelműen szabálytalanul szerelték a büntetőterületen belül, a játékvezető azonban kirúgást ítél. 30. percben Zsolnai tűzte veszélyesen a labdát kapura, Gundel-Takács bravúrral védett. 1 perccel később Rabatin fejese centikkel kerülte el a hazai kaput. A félidőt nagy hibával zártuk : Tajthy adta el a labdát 20 méterre kapunktól, a hazaiak egy passzt követően Merényi révén növelték előnyüket.

Fordulást követően Csemer futott el a bal szélen, középre adását Szarka centikkel lőtte kapu fölé. Ezt követően a hazaiak veszélyeztettek, de Horváth Dániel védte Németh próbálkozását. A 60. minutumban Zsolnai találta el közvetlen közelről a felső lécet, a kipattanóra Rabatin ért oda, de Merényi még tudott blokkolni. A 72. percben Bíró buktatta Borsost a tizenhatoson belül, a játékvezető határozottan a 11-es pontra mutatott. A büntetőt Zsolnai végezte el, aki fölé emelt. A hajrában a hazaiak próbálkoztak egy 17 méteres lövéssel, de az ajkai védőkről levágódott a labda. A találkozót stílszerűen egy kapufával zártuk: Babos futott el a jobb oldalon, próbálkozása azonban a keresztlécen csattant.

Hiába a számtalan helyzet, a három kapufa és a büntető, a hazaiak jóval kevesebb lehetőségből kétszer betaláltak, így otthon tartották a 3 pontot. A mérkőzés képét jól összefoglalja a  hazai szakvezető őszinte, mérkőzésvégi nyilatkozata.

Erős Gábor: Az Ajka jobb focit játszott, nem kérdés, hogy előrébb tartanak. Én sem szeretem a védekező focit, de nekünk rengeteg időre van szükségünk, hogy a játék kialakuljon. Karácsonyra nem nagyon kell ajándékot kérnünk, volt egy kihagyott tizenegyesük, három kapufájuk, de a győzelemnek természetesen tudunk örülni, ahogy annak is, hogy ilyen hosszú idő után sikerült legyőzni az Ajkát.

Jeney Gyula:  Jó volt a szurkolótábor mindkét oldalon, úgyhogy játszottunk egy jó mérkőzést. Ha ilyen hibákat fogunk elkövetni, nehéz szezonunk lesz, de azt gondolom, hogy ha minden mérkőzésen ekkora fölényben és dominanciával tudunk futballozni, akkor az hosszú távon sok problémát nem fog okozni.