Barion Pixel
2024.06.23.
FelnőttHírek

Szezonértékelő – Geri Gyula

A Nyíregyháza elleni mérkőzéssel bezárólag véget ért a Merkantil Bank Liga NB II 2020/21-es szezonja, felnőtt labdarúgó csapatunk a tabella 5. helyén fejezte be az idényt. A 2020/21-es szezonnal kapcsolatban klubunk ügyvezetőjét, Geri Gyulát kérdeztük.

5. helyen zárta a csapat a bajnokságot, ezzel a klub történetének legjobb eredményével zártuk az idényt! Az eredeti célkitűzésekhez képest hogyan alakult ez a szezon?

A legnagyobb örömmel tudom csak ezt a szezont értékelni! a 12 csapatos NB I után a 20 csapatos NB II-ben elért 5. helyezést tartjuk Mi az FC Ajka által elért legjobb eredménynek. Tudjuk, hogy többször volt már a csapat első, második, harmadik is különböző osztályokban, de ilyen előkelő helyet a „rangsorban” az elmúlt 98 év során még nem ért el a klub.

Nagyon köszönöm ezt az eredményt mindenkinek, aki részt vett a munkában! Elsősorban köszönöm a támogatást az Önkormányzatnak, hiszen a Magyar Labdarúgó Szövetség támogatását az Ajkai Önkormányzat egészítette ki annyival, hogy Mi nyugodt és stabil körülményeket tudtunk biztosítani a csapat számára. Külön köszönöm a játékosoknak a munkát és a hozzáállásukat ebben az évben is, hiszen nagyon klassz kohézió kezdett kialakulni az öltözőben. Továbbá köszönöm a stáb munkáját, akik hétfő reggeltől vasárnap estig dolgoztak azért, hogy a játékosok a legjobban tudjanak teljesíteni a pályán. Végül, de nem utolsó sorban nem mehetek el szó nélkül a szurkolóink mellett sem, hiszen bár a szezon nagy részét zárt kapuk mögött játszottuk, de amikor közönség előtt játszhatott a csapat, akkor a város lélekszámához viszonyítva nagyon nagy arányú, több mint kétezer fős szurkolótábor látogatott ki a mérkőzésekre. Ez számunkra óriási elismerés, és ezt a jövőben szeretnénk tovább erősíteni.

Pár nappal a bajnokság vége után mélyebb elemzésekbe még nem bocsátkoztunk, de látunk néhány dolgot, amit a szezon kezdetéhez képest most máshogy gondolunk. Az eredeti elgondolásunk szerint az anyagiak, a körülmények és a korábban gondolt lehetőségek tekintetében valahol a 8-15. helyezés között láttuk a csapat helyét. Mi azért indulunk el egy bajnokságban, mert szeretnénk azt megnyerni! Mindig az a cél, hogy minden mérkőzésen győzzünk, de ebben természetesen benne van az, hogy a lehetőségeket és a körülményeket figyelembe vesszük, így a 8-15. hely köze gondoltuk a csapatot, hiszen van 15-16 teljesen egyforma csapat az NB II-ben, így éppen az aktuális napi forma dönti el, hogy kinek hogyan sikerül egy adott mérkőzés.

Hektikus ősz után fantasztikus tavaszt produkált a csapat. Hogyan értékelnéd az idényt eredményesség szempontjából?

Minden csapatot, így minket is érintett sérüléshullám és covid hullám. Volt egy olyan 15 fordulós sorozatunk a 6. fordulótól a 21. fordulóig, amikor a megszerezhető 45 pontból csupán 14 pontot szerzett a csapat. Ez nagyon kevés, hiszen ha ebben az időszakban 14-15 ponttal többet szerzünk, az mindenképpen figyelemre méltó lett volna a dobogós helyezések szempontjából. A covid minden csapatnál befolyásolta az eredményességet, Nálunk ez a tavalyi ősz folyamán csúcsosodott ki. Ezzel szemben nagyon jól sikerült a tavaszi első nyolc forduló, egy döntetlen és hét győzelem, összességében pedig 22 pont volt a csapat mérlege. Ez nagyon extra teljesítmény volt, ami kompenzálta az őszi eredménytelenséget. Az utolsó 9 fordulóban becsúszott három vereség és két döntetlen a négy győzelem mellé. Ebben az időszakban talán picit többet vártunk, bár kétségtelen, hogy ha egy csapat csinál egy 9 mérkőzéses veretlenségi sorozatot, akkor az ellenfelek is másképp állnak hozzá, jobban felkészülnek, és ehhez nem biztos, hogy elég gyorsan alkalmazkodtunk. Szintén említésre méltó szempont, hogy a vasárnap-szerda-vasárnap ritmusban megrendezett mérkőzéseknél a játékosok elég fitt állapotban tudnak e maradni. Elemezve az ilyen sűrű ritmusban játszott mérkőzéseket azt látjuk, hogy a megszerezhető 24 pontból az első vasárnap 16 pontot, a szerdai mérkőzéseken 24-ből 14 pontot, és a második vasárnap 21-ből csak 7 pontot szereztünk, így ezzel mindenképpen foglalkoznunk kell majd a következő szezonban. Összességében azt gondolom, hogy a megszerzett pontokat és az ötödik helyezést tekintve túlteljesítettük az eredeti terveinket, ehhez ismételten gratulálok mindenkinek! Nem csak Én, hanem az egész elnökség és a támogatói kör is nagyon büszke erre a teljesítményre!

A szezonban többször is lehetett olvasni utánpótlás korú játékosok nevét az NB II-es mérkőzések jegyzőkönyveiben. Mondhatjuk, hogy jó úton halad az utánpótlás képzés Ajkán?

Négy évvel ezelőtt elindult az utánpótlásunkban egy teljesen új képzési rendszer. Külön szeretnék itt is gratulálni az utánpótlás edzőinknek! Olyan koncepciót kezdtünk el kialakítani, hogy ajkai, vagy ajkai kötődésű edzőkkel együtt, Őket tovább képezve egy új rendszerben és új módszerekkel fogjuk fejleszteni a kis futballistáinkat. Nagy örömömre négy utánpótlás korú játékosunkkal kötöttünk profi szerződést a következő időszakra,. Komoly és fontos mérföldkő ez, hiszen az ajkai utánpótlásban a felnőtt csapatnál is szóba kerülő fiatalokat tudunk kinevelni.

A vírus előtt 2-3000 néző előtt játszotta a csapat a mérkőzéseit. A sok zártkapus találkozó mellett hogyan sikerült fenntartani a kapcsolatot a szurkolókkal?

Nagy tanulsága volt ennek az évnek a marketing tevékenységünkben bekövetkezett változás. Főleg a közönséggel való kommunikációt próbáltuk erősíteni, igyekeztünk olyan tartalmakat megosztani, hogy a szurkolóink minél több információt megtudjanak a csapatról, a játékosokról, az adott heti mérkőzésekkel kapcsolatos értékelésekről és várakozásokról. Ezt a fajta tevékenységet tovább kívánjuk erősíteni még jobban bevonva ebbe a felnőtt labdarúgóinkat, valamint az utánpótlás nevelést is ide kapcsolni.

Május 17-én elindult a stadion felújítása, hiszen nem titkolt célunk, hogy 3000 nézőt szeretnénk minden hazai mérkőzésre bevonzani. Ezért nagyon komolyan fogunk dolgozni az elkövetkező 2-3 hónapban, és biztos vagyok benne, hogy amikor a srácok visszatérnek a pihenésből akkor mind Ők, mind a szakmai stáb, mind a marketing stáb komolyan fogja venni a munkát és közösen elő tudjuk segíteni azt, hogy Ajkán teltházas mérkőzéseket tudjunk játszani a következő időszakban. Véleményem szerint ez nem csak Ajka, hanem a magyar labdarúgás szempontjából is nagyon fontos cél, hiszen teljesen mindegy mekkora a stadionunk, egy teltházas mérkőzés egy teljesen más élményt ad mind a közönségnek, mind a labdarúgóknak. Élményalapú programot szeretnénk biztosítani a közönség részére. Az élmény alapú program nem csak a mérkőzésről szól, előrébb kell lépnünk a szurkolók kiszolgálásában, illetve hogy a nézők a mérkőzés előtti és utáni két órában egy más fajta kiszolgálást kapjanak, mint amit várnak. Többet szeretnénk adni, mint amit a nézők várnak egy átlag labdarúgó mérkőzéstől.

Az elmúlt időszak sokszor nagyon nehéz feladat elé állított Bennünket főleg az időjárás tekintetében, hiszen a pályánk olyan állapotban volt, ha egy nagyobb eső leesett, akkor mindig kétségessé vált, hogy le tudjuk e játszani a mérkőzést. A stadion felújítása pályázaton nyert összegből, valamint az Önkormányzat által biztosított önrészből elkezdődött, pályafűtés, új gyepszőnyeg, vízelvezető rendszer, öntöző rendszer, új lelátó, új eredményjelző, fedett vendég lelátó, a hazai szurkolók részére egy új mobil lelátó, valamint a lelátók alatt egy műszaki állomás és a pályakarbantartó gépeknek garázs kerül kialakításra. Szeretnénk továbbá egy, a közönséget kompletten kiszolgáló egységet felépíteni, azaz szurkolói shopot, új büféket, társasági teret kialakítani, ahol a mérkőzés előtti és utáni időt kényelmesen, fedett körülmények között tudják majd eltölteni a szurkolók. Úgy gondolom, hogy ez a felújítás elvisz minket abba az irányba, hogy a labdarúgás a szórakoztató ipar egy része legyen itt Ajkán. Nyilvánvalóan ez első sorban sport, komoly feladat és munka, de valahol a szórakoztató ipar része is, és elsődleges célja kell, hogy legyen, hogy a közönség jól érezze magát és jól szórakozzon. Ennek a megteremtése az egyik fő feladatunk.

Bár most mindenki a most elért ötödik helyezésről beszél, meg kell említeni, hogy az elmúlt 12 évből 10 évet volt az FC Ajka az NB II tagja. Az elődeink munkája adott egy alapot, komoly hagyománya van itt Ajkán a futballnak, és erre építkeztünk Mi az elmúlt öt évben. Amennyiben sikerül teltházas mérkőzéseket rendeznünk, és be tudjuk vonni a régióban élőket is, akkor gondolom azt, hogy működik a most már talán szállóigévé vált szlogenünk, hogy „Együtt a város”. Szeretnénk elérni, hogy ki tudjuk bővíteni a szlogenünket arra, hogy „Együtt a város, együtt a régió”, és a 30-40 km sugarú körben élők is saját csapatuknak tekintsék az FC Ajkát. Közösen dolgozunk azért, hogy az FC Ajka minél hamarabb osztályt tudjon lépni, azonban ahhoz, hogy ez sikerüljön ennek megfelelő stadionra, hozzáállásra, valamint háttérre van szükség.

Köszönjük szépen. Hajrá Ajka! Együtt a város!

Fotó: Kovács Ivett