Barion Pixel
2024.05.24.
FelnőttHírek

Győzelem Nyíregyházán

Rendkívül értékes pontokat gyűjtött idegenben az FC Ajka, amely a Nyíregyházát győzte le a labdarúgó NB II 19. fordulójában, vasárnap.

Nyíregyháza–FC Ajka 1-2 (0-1)

Nyíregyháza, zárt kapuk mögött.

V.: Dolnegó.

Nyíregyháza Spartacus FC: Fejér – Herczku (Szabó B., 46.), Papucsek, Jánvári – Végső, Magyar G. – Svedjuk (Vasziljevics, 78.), Györgyi, Kártik (Sztankó, 46.), Kovácsréti – Hamed (Kecskeméti, 60.). Vezetőedző: Gálhidi György
FC Ajka: Horváth T. – Görgényi, Heffler T., Tar, Tóth G. – Kenderes, Szekér – Soltész D. (Rétyi, 60.), Irimiás (Szűcs K., 67.), Csizmadia Z. – Nagy M. K. (Zamostny, 89.). Vezetőedző: Kis Károly

A hazaiak várhatták előkelőbb helyről az összecsapást, viszont az ajkaiak voltak jobb formában. Míg a Nyíregyháza az előző két fordulóban egyetlen pontot sem gyűjtött (Nyíregyháza–Szeged 0-2, Vasas–Nyíregyháza 1-0), addig a Veszprém megyeiek serénykedtek, hiszen a Soroksár elleni idegenbeli iksz (2-2) után, otthon két vállra fektették (2-0) a Dorogi FC-t.

Mindez persze nem jelentette az, hogy az FC Ajka volt a pontok egyértelmű várományosa, hiszen a nyírségiek mégiscsak hazai pályán játszhattak. Emellett a koronavírus-járvány is minden fordulóban „keveri a paklit”, azaz beleszól abba, hogy a klubok milyen összeállításban tudják játéktérre küldeni csapataikat, illetve a pályára lépők milyen állapotban, formában vannak.

A Spartacusnál több hiányzóról is beszámoltak, és a vendégeknél sem állt rendelkezésre mindenki.

Kis Károly két helyen változtatott a szerdai győztes csapaton, az akkor kiállított, így eltiltott Présinger Ádám nem lehetett ott társaival, Irimiás Gergő és Soltész Dominik viszont ezúttal a kezdőben kapott lehetőséget.

Jól kezdtek a vendégek, akik azonnal támadólag léptek fel, sokat futottak és oda is értek a hazaiak kapuja elé.
Az ötödik percben Nagy Krisztián szabadrúgása volt közel a bal felső sarokhoz. A 11. percben Csizmadia lőtt, Fejér védett. Az ajkaiak középpályása a 28. percben ajtó-ablak helyzetben hibázott, miután Nagy K. középre adásából nem tudott a hálóba találni.

Még előtte történt, hogy Jánvári az utolsó pillanatban tudta szerelni Nagy Krisztiánt a nyíregyházi kapu előtt.
A hazaiak nehezen bírtak a gólerős, gyors ajkai támadóval, aki sokat helyezkedett, gyakran lépett vissza labdákért és pontos indítást is többször kapott.
A 42. percben ismét Nagy Krisztián okozott felfordulást a nyírségiek védelmében, s ennek az akciónak gól lett a vége. A csatár remekül adott középre, ahol az üresen érkező Kenderes Zoltán a kapuba továbbított, 0-1.

Bátran akciózott a Nyíregyháza is, ha volt rá lehetősége, de a házigazda nem tudott igazán veszélyes lenni az első játékrészben.
A hazaiak természetesen úgy jöttek ki a második félidőre, hogy rákapcsolnak és eredményesebb támadójátékot mutatnak. Csapatuk birtokolta is a labdát, de az FC Ajka magabiztosan játszott, jól védekezett.

Nyomott a Nyíregyháza, ennek ellenére nem jöttek a helyzetek. Kisebb lehetőségek akadtak, például néhány hazai szögletet követően, azonban az ajkaiak rendre eltakarították a labdát kapujuk előteréből.
A vendégek a jó kontrázási lehetőségekre vártak. Az egyik ilyen akciónál csak szabálytalanul tudták Rétyit megállítani.
A szabadrúgást követően Csizmadia csúsztatott fejjel Rétyihez, akinek beadását elsőre blokkolták, de az ismétlés már jól sikerült és pontos volt, az érkező Nagy Krisztián fejelt a hálóba, 74. perc: 0-2.

A folytatásban Kovácsréti eresztett el egy veszélyes lövést, majd nem sokkal később szépített a házigazda.
A 77. percben, egy szöglet után Szabó Bálint elé pattant a labda, aki hét méterről a kapuba bombázta azt, 1-2.
Vérszemet kapott a Nyíregyháza, Horváth akadályozta meg szép védéssel az egyenlítést.

Izgalmassá vált így a találkozó hajrája, a hazaiak mindent megtettek az egyenlítésért, ám az FC Ajka a kezében tartotta a találkozót és megérdemelten szerezte meg a három pontot.

Kis Károly együttese legközelebb, december hatodikán lép pályára, az ETO FC Győr vendége lesz

Gálhidi György: – Hatodik hónapja dolgozunk együtt, és jön a vírus, ami szétrombolja a munkánkat, nehéz ezt elfogadni. Ezzel együtt megint elkerülhető gólokat kaptunk, ez akkor is jellemző volt ránk, amikor kompletten álltunk ki. Pozitívum a második félidő játéka, amikor nálunk volt többet a labda, helyzetecskéket dolgoztunk ki, de megint mi kaptunk gólt. Sok mindenért kárpótolt az a gyermeki öröm, ahogy Szabó Bálint megünnepelte a gólját, de jobb lett volna győzni.


Kis Károly: – 
Megérdemelten nyertünk a nagyon szívósan játszó hazai csapat ellen. Az első félidőben jobban játszottunk, több helyzetet dolgoztunk ki. Szünet után feljavultak a nyíregyháziak, de egy kontrából növeltük az előnyünket, igaz, a szépítést követően átéltünk meleg pillanatokat. Értékes győzelmet arattunk, kevesen nyernek Nyíregyházán.

forrás: veol.hu/sport